A zuzmóról

A zuzmót begyűjtés után közvetlenül stabilizálják, majd ételfestékkel színezik. A tartósítás következtében megáll a fejlődésben, nem növekszik, nem mutat alapvető életfunkciókat, tehát nem élő. A környezetre viszont reagál.
A levegő páratartalma biztosítja a rugalmasságát, melynek ideális mértéke 40-60% között van. Alacsonyabb páratartalom esetén a zuzmó elkezd keményedni. Amint helyre áll a páratartalom, néhány órán belül újra puha lesz. Sokszor egy alapos szellőztetés is elég ennek eléréséhez.
A sóoldattal történő tartósításnak köszönhetően por- és rovarmentes.
Nincs szüksége vízre, nem szabad öntözni.
Nem igényel fényt, sötét helyeken is boldogan “él”.
A sok pozitív tulajdonság közé sorolható még, hogy nem gyúlékony, valamint hangszigetelő hatással is rendelkezik!
Napsugárzás hatására a a zuzmó színe kifakulhat. Közvetlenül napra, hőforrások közelébe nem szabad elhelyezni.
Kizárólag beltéri használatra javasolt.
Ha ezeket betartjuk, hosszú éveken, sőt évtizedeken át tökéletes zuzmó dekorációnk lesz!